Artisti.bg твоят инфо портал

Покана за общотвърдишки събор”Хайдушка поляна” 7 август, 2016 г., 10 ч

Публикувано на 18 August, 2016
IMG_7564

Покана

Община Твърдица има удоволствието да Ви покани на общотвърдишкия събор в местността „Хайдушка поляна” на 7 август (неделя) от 10 ч.
Вече 48 години, в първата неделя на м. август, признателните поколения от близо и далеч идват да почетат това историческо място, давало убежище и закрила на хайдутите Кара Колю, Пею Буюклията, Филип Тотю, Панайот Хитов, Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Димитър Калъчлията, Злати Конарчанина и др.
По време на Освободителната война (пролетта на 1877г.) около «Хайдушка поляна» се установява Твърдишката чета на войводата Симеон Стойков, която доставя на руското командване ценни данни за движението на турската войска и подпомага преминаването на части от руската армия през Твърдишкшя проход през зимата на 1877/78 г.
Името на «Хайдушка поляна» отдавна се е превърнало в синоним на преклонението на твърдичани пред паметта на народните закрилници и привързаността им към родния край и родовия корен.
Съборът ще бъде открит с възстановка за хайдушкото движение („Как станах хайдутин” по П.Хитов) на Регионален клуб „Традиция” гр. Нова Загора.
На сцената ще се изявят повече от 250 участници от 11 населени места. Децата могат да участват в забавни спортни игри с много изненади и награди.
( Седмица преди събора новозагорката Станиела и старозагорецът Даниел, които работят в Англия, избраха „Хайдушка поляна” за своята българска сватба.)

Приятели на историческата памет, на красотата на природата и забавленията, заповядайте при нас!

От организаторите